Omdenken voor een bruikbare vuilnisbelt!

8 okt 2020
Omdenken voor een bruikbare vuilnisbelt!

Welke mooie initiatieven zijn er die ons afval omarmen? Onze razende reporter Lisanne gaat langs bij ondernemers met een visie.

Omlab is een biobased ontwerp- en projectstudio en werkplaats voor praktisch onderzoek.

Co-founders Margreet van Uffelen en Huub Looze zijn een gedreven team, origineel en enthousiast. In hun woorden ‘We maken ons zorgen. Maar we zijn ook optimistisch. Vanuit de overtuiging dat elke keuze ertoe doet. We leren onze kinderen vriendschap en materie naar waarde te schatten en hun afval te scheiden. Maar de levensduur van producten is kort en de wereld is één grote vuilnisbelt’. Naast gebruikt wc papier omzetten in nieuwe materialen, hebben zij nog zoveel andere projecten op hun werkplaats.

 Save plastics bestaat al 30 jaar en is uit idealisme van oprichter Gerard Peters ontstaan. In de jaren 80 recyclede hij landbouwfolie tot grondstof. Later heeft zijn zoon Bram Peters het stokje over genomen en de onderneming gebracht waar het nu is. Save plastics is een  circulair koploper in Nederland. Duurzame parel van het ministerie van I&W en een betrouwbare leverancier van gecertificeerde producten van afval plastics voor de infrabouw.

‘Onze visie is een circulaire wereld, waar we gebruiken wat we al hebben, waar we minder importeren en minder exporteren, en waar we lokale oplossingen zoeken voor lokale vraagstukken. Wij zien geen plastic afval, maar een waardevolle grondstof. Een grondstof die wij gebruiken voor het maken van duurzame producten voor de buitenruimte. Waar mogelijk delen wij onze kennis en verbinden wij ons aan lokale initiatieven’.

Industriepark Kleefse Waard
Westervoortsedijk 73
Arnhem, Gelderland 6827 AV