Inspiratieplein

Met de nieuwste innovaties en projecten op het gebied van energietransitie en circulaire economie is het inspiratieplein de plek om geïnspireerd te raken. Ook is er hier ruimte om uitgebreid te netwerken. Ben jij benieuwd wie je op het inspiratieplein tegen komt, bekijk dan de uitgebreide lijst hieronder.

ZEBRA B.V.

Met ZEBRA EMS (energiemanagementsysteem) worden bedrijventerreinen in staat gesteld om de energievoorziening te verduurzamen in een tijd van netcongestie. Deze innovatie combineert de uitrol van een EMS met een coöperatieve insteek. Het ZEBRA EMS is in staat om complexe energiestromen te optimaliseren en apparaten aan te sturen, op basis van weersvoorspellingen, kennis van verbruik, congestie op het elektriciteitsnet en elektriciteitsprijzen. Dit zorgt ervoor dat er zo veel mogelijk van de duurzaam opgewekte stroom lokaal gebruikt wordt en het elektriciteitsnet zo min mogelijk belast wordt. Onze coöperatieve werkmethode zorgt er daarnaast voor dat ondernemers samen kunnen werken om samen de energietransitie aan te pakken.

Vriflex B.V.

Een afval vrije samenleving in 2050 lijkt nog ver weg, maar de tijd gaat sneller dan we denken, dus is het nu tijd voor actie. Omdat afvalproductie nooit stil staan, overal en altijd aanwezig is en geen grenzen kent, hebben we de Vriflex ontworpen. De Vriflex is een handige tool waarmee het gescheiden inzamelen van afval grondstof snel, simpel en doeltreffend, met minder grondstoffen, ruimte, kosten en tijd gaat.


Het inspiratieplein is dé plaats voor de Vriflex. Naast dat de Vriflex een innovatie is die heel goed aansluit op de transitie van afval naar grondstof, waar afval gescheiden inzamelen een belangrijke schakel is in de keten, wil Vriflex inspireren. Er is geen nieuwe afvalbak nodig om een start te maken met afval scheiden, Vriflex past op elke vorm (afval) bak, ton, grote emmer, vuilnisvat, alles met een inhoud. Een afval vrije samenleving bereik je niet in je eentje, dat doen we samen.


Samen onderweg naar een circulaire economie waarin er geen afval meer bestaat!

Soluxa

Soluxa – een voorloper in duurzaamheid en architectuur! Onze gekleurde zonnepanelen voor geveltoepassingen hebben de Jan Terlouw Ambitieprijs in de wacht gesleept (2021). Het is voor gebouwen steeds belangrijker om duurzamer te worden. Bij Soluxa geloven we dat elk gebouw een kans heeft om bij te dragen aan een groenere toekomst. Daarom hebben we zonnepanelen ontworpen die naadloos integreren in gevels, waardoor u optimaal gebruik kunt maken van de onbenutte oppervlakte voor het opwekken energie. Onze zonnepanelen zijn niet alleen functioneel, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Er is een breed scala aan kleuropties. Of het nu gaat om een nieuwbouwproject of een renovatie, Soluxa biedt de perfecte oplossing voor uw zonne-energiebehoeften. Samen kunnen we een verschil maken en een duurzamere wereld bouwen!

Solar Energy Booster

Solar Energy Booster maakt in de achterhoek een geheel nieuw ontwikkelt PVT/v indak systeem
Het systeem heeft de volgende eigenschappen:
Het is een gesloten indak systeem waarmee geforceerde lucht inblaas zorgt voor een betere energie
overdracht en regulering van het systeem met als gevolg een 25 % efficenter PVT/v systeem .
door dat het PVT/v systeem beter kunt reguleren is passief verwarmen mogenlijk geworden waarmee
verwarmen direct van de zon in meerdan 50 % van het jaar kan.
Het belangrijkste onderdeel is de brandveiligheid van het systeem dit is mogenlijk gemaakt doormiddel
van een gesloten geheel en waarin zelfs in de unit de brand geblust kan worden.
Het systeem word in de fabriek gemaakt wat bijdraagt aan kwaliteit en minderbouw kosten op de
bouwplaats.
Het Modulair PVT/v systeem kost minder is efficenter en het is brandveilig indaksysteem.

Soil Valley

Menselijke activiteit en klimaatverandering zetten het bodem- en watersysteem onder druk. Voor een duurzaam beheer, nu en in de toekomst, zijn twee dingen nodig: kennis over bodembiologie en data. Het Soil Valley ecosysteem zet zich in voor het behoud van een gezonde bodem. Voor voedsel, klimaat, en ruimtelijke ordening. Ook hier lopen we tegen barrieres aan die geslecht moeten worden. Nieuwe oplossingen zijn nodig en samenwerking tussen verschillende partijen, daarom is het quadruple helix netwerk vann Soil Valley zo belangrijk.

Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit wil bijdragen aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen en zowel regionaal als internationaal van betekenis zijn. De innovaties die we op the Future of Us laten zien dragen daar aan bij.

Plantics

of applications.

Plantics aims to be a game-change solution for the global plastic problems and a safe enabler of CO2 emission reduction.

We live in a plastic world. Think about how many plastic objects you use in a day. Virtually everything is made from plastic; from your toothbrush to your shopping bags. Nearly everything that is sold today, is packaged in plastic. Plastic is everywhere, and 98% of all this plastic is made using oil or gas.

Yet, alternatives to conventional petrochemical-based plastics hardly see application. Bio-materials comprise less than two percent of the annual nearly 400-million-ton global plastic production.

Oost NL

Via demonstratievouchers van De Groeiversneller ondersteunen provincie Gelderland en de Gemeente Arnhem innovatieve bedrijven die hun producten willen uittesten in een real life omgeving. Oost NL en Connectr voeren het programma uit. Oost NL staat samen met Folded Solar op het inspiratieplein, om een van de resultaten te laten zien.

NLwerktaanwerk

Wij staan aan de lat om alle werkgevers te inspireren, te gidsen en praktisch te helpen bij hun personele uitdagingen voor nu nu en straks. Dit gezien de aanhoudende kraptes op de arbeidsmarkt en de sterk veranderende economie. Wij willen werkgevers laten zien wat er allemaal op de arbeidsmarkt nog meer mogelijk is naast de alomvertrouwde quick fix oplossing. Met alleen dat laatste gaan werkgevers het niet meer redden. Wij willen beweging op gang brengen; verder en anders kijken, creatiever worden en vooral ook DOEN! Wij werken kosteloos want ons landelijk project ontvangt subsidie van o.m. het ministerie van SZW.
Ons programma draait onder de vlag van Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk, feitelijk een samenwerking tussen VNO NCW en MKB Nederland.

Nedstack

Nedstack Fuel Cell Technology is een toonaangevende leverancier van waterstofbrandstofceloplossingen voor de maritieme, energie- en industriële sectoren. Met een sterke nadruk op innovatie en duurzaamheid ontwikkelt en produceert Nedstack brandstofcelsystemen die schone, efficiënte en betrouwbare energieopwekking mogelijk maken.

Wil je meer te weten komen over deze cutting-edge technologie en hoe het de wereld duurzamer maakt? Bezoek ons op het inspiratieplein en ontdek de toekomst van schone energie!

Living Lab Regio Foodvalley Circulair

IHK Nord Westfalen

Cross-border collaboration for a stronger Europe

The aim of the cross-border strategy between IHK Nord Westfalen, Twente Board, Oost NL is to realize the full economic potential of the Technology and Innovation ecosystems in Münsterland, Twente region and the East Netherlands to contribute to a stronger, more competitive and more autonomous Europe.On the map, which will be shown in the Inspiration area, you can see our economy district and the focus on 4 strategic topics.

Herwers

Herwers staat op het inspiratie plein met de Hyundai Nexo, een waterstof auto.

HE Ontwerpstudio’s

Een groep groep interdisciplinaire creatieve ontwerpers laat de kracht van ontwerp zien voor het versnellen van innovatie.

HAN University of Applied Sciences

De HAN presenteert op het inspiratieplein de H2 Demonstrator en de H2-Modus. De Demonstrator is een aanhanger met daarin een door de HAN ontwikkelde waterstof brandstofcel generator om demonstraties en workshops mee te geven. En om bijvoorbeeld een H2 tostibar mee van stroom te voorzien!

H2-Modus is een project waarbij we bedrijven helpen om een watestof aangedreven versie van hun product te ontwikkelen en op de markt te brengen. Daarbij ontwikkelen we tegelijkertijd een handboek “Integratie van H2 systemen in diverse applicaties voor dummies”, met bijbehorende toolkit voor dimensionering, regelingen, energie management, veiligheid en kosten.

HAN Centrum voor meervoudige Waardecreatie

Als HAN Centrum Meervoudige Waardecreatie werken we vanuit de visie dat er geen toekomst meer zit in je uitsluitend te richten op financiële waarde. De samenleving vraagt erom om ook sociale en ecologische waarde te creëren. Hoe doe je dat als organisatie? Graag delen wij tijdens TFoU over de mogelijkheden die het CMW biedt, op het gebied van praktijkgericht onderzoek én scholing voor professionals en organisaties.

Bas-E lifters

Wij hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling van de BAS E-LIFTER. Dit is een volledig elektrisch beladingssysteem voor vuilniswagens dat vele voordelen heeft ten opzichte van de huidige (hydraulische) beladingen: Lichter, stiller, goedkoper, veiliger en uiteraard emissievrij. De BAS E-LIFTER kan probleemloos twee- en vierwielcontainers heffen, schudden en legen.

De BAS E-LIFTER is geschikt om vervuilende hydraulische beladingssystemen te vervangen die momenteel in Nederland worden ingezet maar uiteraard ook passend voor e-voertuigen voor afvalinzameling.

Op het inspiratieplein demonstreren wij graag het resultaat!

Folded Solar

Folded Solar bouwt snel opvouwbare modulaire mobiele zonnesystemen die opschaalbaar zijn en kunnen worden ingezet bij bijvoorbeeld (wegen)bouw, defensie, festivals en andere plekken waar decentrale opwek van stroom nodig is.

Fair Coffins

Als FAIR coffins willen we een aantal opties laten zien voor duurzame keuzes bij een uitvaart.
Er komen steeds meer producten op de markt, om ook het laatste afscheid te verduurzamen.
Als FAIR coffins dragen wij ons steentje hier graag aan bij.
Met onze producten blijven we innoveren rondom duurzaamheid met onder andere persoonlijke ontwerpen op uitvaartkisten, aanverwante producten en nieuwe materialen.

We werken samen met onder andere een sociale werkplaats in Nijmegen.

EOX Tractors

EOX Tractors produceert emissievrije tractoren door het toepassen van unieke technologie en baanbrekende ontwerpen voor de agrarische- en bouwsector. Als innovatieve startup werken wij zowel met commerciële partners als met academische instituten. Daarmee blijven we de markt ver voor op het gebied van zware emissievrije machines. Over 20 jaar zijn alle tractoren elektrisch of anderszins uitstootvrij.
Veel boeren zijn voorbereid op deze transitie met de investeringen die zij hebben gedaan in zonne-energie, windenergie of een electrolyzer. Met die reden ontwerpen en bouwen wij grote tractoren die volledig elektrisch of met een waterstof brandstofcel zijn aangedreven als voorloper in de markt.

Earn-E

De prijs van energie is onstabiel en is dit jaar met bijna 400 procent gestegen. Om met inzicht en data het energiegebruik terug te dringen zijn er ruim 7 miljoen slimme meters geplaatst bij Nederlandse huishoudens en bedrijven (en bijna 200 miljoen in de EU).

We weten inmiddels dat slimme meters niet slim genoeg zijn en data-inzichten alleen niet voldoende zijn om het energieverbruik te verminderen.

EARN-E brengt hier verandering in. EARN-E is een energiesysteem met live energiedata dat slim, betaalbaar en gebruiksvriendelijk is. Met de producten van EARN-E kunnen huishoudens en bedrijven eenvoudig besparen op hun energieverbruik, uitstoot en kosten door middel van bruikbare inzichten, AI-diensten en de aansturing van slimme apparatuur.

The Economic Board

The Economic board zal met Lifeport op het inspiratieplein. Ze laten de hubs en nog een aantal andere projecten zien waar ze mee bezig zijn.

Earn-E

De prijs van energie is onstabiel en is dit jaar met bijna 400 procent gestegen. Om met inzicht en data het energiegebruik terug te dringen zijn er ruim 7 miljoen slimme meters geplaatst bij Nederlandse huishoudens en bedrijven (en bijna 200 miljoen in de EU).

We weten inmiddels dat slimme meters niet slim genoeg zijn en data-inzichten alleen niet voldoende zijn om het energieverbruik te verminderen.

EARN-E brengt hier verandering in. EARN-E is een energiesysteem met live energiedata dat slim, betaalbaar en gebruiksvriendelijk is. Met de producten van EARN-E kunnen huishoudens en bedrijven eenvoudig besparen op hun energieverbruik, uitstoot en kosten door middel van bruikbare inzichten, AI-diensten en de aansturing van slimme apparatuur.

Dirk Jan van Dalfsen

Dit project richt zich op het verwaarden van Nederlandse wol. Door instorten van de afzetmarkt naar China/Vietnam en het wegvallen van de Britse markt (Brexit) is de commerciële waarde nagenoeg tot nul gereduceerd en veelal zelfs negatief geworden. In plaats van verbranden van de wol omdat er momenteel geen vraag is wil men nieuwe toepassingen ontwikkelen, testen en aan de markt presenteren.

Het gaat om toepassingen zoals wolmestkorrels en groene dakbedekking die erop gericht zijn om de wolproducten te verwerken en zoveel mogelijk regionaal af te zetten en gebruik te maken van de aanwezige beschikbare mineralen als stikstof, zwavel en kalium. Voordeel van de korrel is een goed watervasthoudend vermogen en de extra organische fractie voor een herstel van het bodemleven.

De wolmestkorrel is daarmee een circulaire kunstmestvervanger en kan in de directe regio worden aangewend. Hiermee kan deze ontwikkeling bijdragen aan het sluiten van kringlopen, het verlagen van CO2-emissies en stikstofdepositie, het vergroten van de biodiversiteit, het verbeteren van de kwaliteit en het waterbufferend vermogen van de bodem en gelijktijdig het structureel verbeteren van de businesscase voor de schapensector.

Het project sluit daarmee aan bij de gewenste ontwikkeling naar een duurzame, natuurinclusieve kringlooplandbouw en kan een bijdrage leveren aan de doelen van de Kadernota Agrifood: “Toekomst voor de Gelderse boer 2021-2030.

Dikat

CLS Tex

Wij staan op het inspiratieplein om te aan te tonen hoe we van textiel afval weer nieuwe grondstoffen en producten maken. Producten worden na gebruik opgehaald en weer gerecyled naar Cliff profielen en producten. De innovatie is een proces en samenwerking naar een nieuwe business model en het proces een nieuwe vorm van shredderen en granulaten maken door de binder. We kunnen de granulaten aanpassen zodat we op verschillende manieren kunnen inzetten. Door het gehele proces zorgen wij voor een bijdrage voor de milieu tussen de 40 en 60% besparen we aan energie en brengen we de CO2 naar beneden.

CESI-ON en Two4C

CESI-ON en Two4C helpen bedrijven bij (de transitie naar) circulair ondernemen met als doel:

✓ Vergroten toekomstbestendigheid
✓ Vergroten van leveringszekerheid
✓ Minder verlies aan waarde
✓ Extra toegevoegde waarde door nieuwe businessmodellen
✓ Beperking van milieubelasting

CESI-ON is voor bderijven in Oost Nederland, Two4C is voor bedrijven die in een samenwerking met Nederlandse en Duitse bedrijven werken.

CCS Energieadvies

Word samen met je agrarische buren gasleverancier met de Bio-HUB!

Hebben je agrarische buren ook interesse in het produceren van biogas? Dit is mogelijk met de Bio-HUB. De Bio-HUB staat letterlijk en figuurlijk voor ‘verbinding’. Door installaties van diverse boeren aan elkaar te koppelen in een ‘HUB’, kan er op grotere schaal biogas en groen gas worden geproduceerd, tegen relatief lage kosten en hoog rendement. Op deze wijze kun je je verdienmodel vergroten en duurzamer boeren. Alles voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering.

Bluedec

Bluedec levert dunne, hoogwaardige isolatiematerialen die toegepast worden wanneer traditionele producten te dik zijn. Ideaal voor de renovatie van oudere gebouwen, zowel binnen als buiten – dak, gevel en vloer.

AeroCount

In 2020 ontving AeroCount de Jan Terlouw Innovatie Ambitieprijs voor de fijnstofdetector. Gezonde lucht is van levenbelang. Een goede luchtkwaliteit zorgt voor een betere focus, minder last van allergiën, en betere nachtrust, door te meten creeër je een gezonder binnenluchtkwaliteit.

Aendless Energy

Bij Aendless leveren we een bijdrage in de overgang naar duurzame energie voor het verwarmen (en koelen) van woningen en panden. Door onze slimme techniek wekken we onzichtbaar warmte op uit asfaltverhardingen en kunstgras sportvelden. Dit dubbelgebruik zorgt voor minder hinder en meer comfort.

We staan voor grote opgaven in de energietransitie naar een gasloze warmtevoorziening. Ook koeling gaat gezien de stijgende temperaturen en betere isolatiewaarden een steeds grotere rol spelen. Systemen met bodemwarmte kunnen in beide behoeften voorzien, maar vragen hoge individuele investeringen en functioneren minder goed of zuinig als gevolg van een onbalans in warmte en koude. Door de slimme techniek van asfalt- en kunstgrascollectoren in combinatie met een collectieve aanpak slaan we meerdere vliegen in een klap. Haalbaar en betaalbaar voor iedereen, zonder grote aanpassingen of hinder als gevolg van luchtventilateren. Een 5e generatie (LT) warmtenet dat uit gaan van lokale bronnen en uitwisseling in balans.

Kom jij ook gezellig langs? Meld je hier aan voor The Future of Us 2023!