inspiratieplein

Met de nieuwste innovaties en projecten op het gebied van energietransitie en circulaire economie is het inspiratieplein de plek om geΓ―nspireerd te raken. Ook is er ruimte om te netwerken.

Plantics – 100% natuurlijke stoelen en barkrukken

Wil je even zitten om een kopje koffie te drinken of iets te bespreken? Dat kan op het inspiratieplein bij Plantics. Zij ontwikkelen 100% natuurlijke materialen op basis van een familie van bio-harsen, waarmee het bedrijf vorig jaar ook de internationale prijs heeft ontvangen van Renewable Material of the Year. Inmiddels zijn er een aantal producten met Plantics materialen op de markt, waaronder de Hemp Collection met stoelen en barkrukken, gefabriceerd door partner Vepa The Furniture Factory. 

100% natuurlijke stoelen plantics
De 100% natuurlijke stoel en barkruk van Plantics

Stichting Kiemt – innovatiemotor

Als medeorganisator zal Kiemt op het inspiratieplein staan met de innovatiemotor. Ben jij een startende ondernemer of MKB’er met een innovatie die bijdraagt aan de energietransitie en/of circulaire economie? Zoek je naar manieren om jouw innovatie in de markt te zetten en is jouw onderneming gevestigd in Gelderland? Γ‰n heeft jouw innovatie impact in Oost-Nederland? Dan starten ze de Innovatiemotor graag voor jou op. Kom langs om de mogelijkheden door te nemen.

Logo Innovatiemotor

Callic BV – aquathermie techniek

Als genomineerde voor de Jan Terlouw Innovatieprijs mag Callic B.V. natuurlijk niet ontbreken op het inspiratieplein. Naast het directe zonlicht vormt oppervlakte- en afvalwater een vrijwel onbeperkte duurzame bron van warmte. Callic ontwikkelt de techniek om deze bron te benutten, dit wordt β€˜aquathermie’ genoemd. Als machinebouwer zijn zij erop gericht deze installaties volledig geprefabriceerd te maken. Volgens hen dΓ© manier om de energietransitie te versnellen in een tijd van arbeidsschaarste. 6 oktober vertellen ze je graag meer!

Logo Callic BV

HyMatters & H2Trac BV – EOX175 tractor

Ook deze twee genomineerden voor de Jan Terlouw Innovatieprijs zullen op het inspiratieplein te vinden zijn. HyMatters en H2Trac B.V. zullen samen aan de ingang te vinden zijn. En je zult ze niet makkelijk over het hoofd zien, want ze nemen de cabine van de EOX175 mee. De EOX175 is de eerste modulair en circulair gebouwde tractor in productie die aangedreven wordt door een volledig elektrische lijn. Als bezoekers krijg je de kans om virtueel mee te rijden in de EOX175 tractor.

De EOX175 tractor van H2Trac B.V.

SolarFreezer BV – warmtepompsysteem met energieopslag

SolarFreezer komt met een warmtepomp systeem met eigen thermische energie opslag op het inspiratieplein. Een water-water warmtepomp heeft als voordeel ten opzichte van een lucht-water warmtepomp: 1) stil – geen buitenunit, 2) minder onderhoud – geen buitenunit en 3) tot 25% minder energie verbruik. Het SolarFreezer systeem heeft geen diepe grondboring maar een eigen thermische energieopslag in de kruipruimte! Snel te plaatsen, stil, circulair en energiezuinig!

Soluxa

Als winnaar van De Jan Terlouw Innovatie Ambitieprijs van 2021 kan Soluxa ook niet ontbreken op het inspiratieplein. Met hun gevel-bedekkende zonnepanelen verfraaien zij gebouwen en wekken ze tegelijk energie op. Het zonnepaneel krijgt hierdoor twee functies. Het benutten van gevels zorgt voor een verdrievoudiging van het beschikbare oppervlak voor zonnepanelen in de gebouwde omgeving. Daarbij zorgen zonnepanelen op de gevel voor een betere spreiding van de momenten waarop energie wordt opgewekt. Zo wekken zuidgevels in de winter – als de zon laag staat – veel energie op. Dit draagt bij aan een hoger eigengebruik en voorkomt overbelasting van het energienetwerk.

Soluxa zonnepaneel
Soluxa zonnepaneel als gevelbekleding

Venema E-Mobility – V2G Double lader  en EVAC Charger 2x44kW

Venema E-Mobility, koploper op het gebied van V2G DC technologie, demonstreert een V2G DC lader. Ook presenteren ze een laadoplossingen speciaal ontwikkeld voor de bouw/transport wereld. β€˜β€™Smart power starts here’’!

Venema E- mobility lader
Venema E-mobility charger

Octrooicentrum Nederland (RVO) – rad van avontuur

Ontwikkel je nieuwe producten of technologieΓ«n? Dan is het verstandig om in een vroeg stadium te denken aan intellectueel eigendom. Zo kom je er achter welke rechten je zelf kunt krijgen, maar juist ook wat anderen al beschermd hebben. Octrooicentrum Nederland biedt deze ondersteuning onafhankelijk, gratis en vertrouwelijk. Op het inspiratieplein kan een octrooiadviseur hier meer over vertellen. Draai aan het rad van avontuur en test je kennis over octrooien!

Octrooicentrum Nederland
Octrooicentrum Nederland – RVO

Circles

CIRCLES is de digitale en fysieke ontmoetingsplek voor iedereen die in Oost-Nederland wil bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie. Bij het CIRCLES-netwerk zijn uiteenlopende organisaties aangesloten. Samen hebben we veel kennis en ervaring die we beschikbaar stellen aan derden. Partners zijn overheden, kennisinstellingen, brancheverenigingen, ondernemersorganisaties, natuur- en milieuorganisaties. VNO-NCW Midden en Kiemt zijn de initiatiefnemers. Provincies Gelderland en Overijssel dragen financieel bij. Wil je werk maken van circulaire economie? Neem contact op!

Logo Circles

Qconcepts Design & Engineering

De Autonomous Aquatic Drone wordt ingezet voor het uitvoeren van metingen en observatie in o.a. offshore windparken en tijdens maritiem onderzoek. De grote broer van deze vier meter boot wordt ingezet in operaties van ca. 20 dagen op open zee. Het vaartuig wordt gemonitord vanuit een mission controlroom waar de meet- en sensordata uitgelezen wordt. Het platform is gebouwd met de nieuwste lichtgewicht materialen, hydrofoils en een elektrische aandrijving zorgen voor energie-efficiΓ«nte en emissievrije inzet.

Autonomous Aquatic Drone van Qconcepts Design & Engineering

Pureps BV

Geloof jij ook dat wij voorzichtiger om moeten gaan met onze aarde? Dan ontmoet Pureps je graag zodat ze je kennis kunnen laten maken met hun state-of-the-art recycle proces waarmee ze ook zwaarder verontreinigd EPS uit de bouw circulair maken. Hierdoor zijn er minder natuurlijke grondstoffen nodig doordat het EPS weer omgezet wordt naar haar basisgrondstof styreen. Daarnaast bespaart het 87% CO2 ten opzichte van de huidige footprint en zet het ook schadelijke brandvertrager uit het verleden (aanwezig in het EPS) om naar een waardevolle grondstof.

De circulariteit van Pureps

LeanENT

LeanENT brengt organisaties naar een next level tot β€˜excellent operations’. Iedereen doet mee:  we spelen de wedstrijd met de gehele organisatie. Wij bieden interim en operationsmanagement, consultancy, opleidingen en workshops. Samen als integraal onderdeel van je transitie naar de volgende fase, of als modulaire onderdelen. Net wat nodig is bij het vraagstuk van jouw organisatie. We vertellen je graag meer.

Logo Leanent

Volta Energy

Hoe krijg je energie op een willekeurige locatie, bijvoorbeeld midden in een weiland? Volta levert duurzame mobiele energievoorziening om bijvoorbeeld bouwlocaties, evenementen of zendmasten van zonne-energie te voorzien! Volta Energy neemt om dat te demonstreren hun 15 kVA Zon-Aggregaat mee.

Volta Energy - TFOU
De 15 kVA Zon-Aggregaat van Volta Energy

Zenon Energy

De energy systemen die Zenon Energy zijn uniek in hun segment. De systemen worden helemaal in Nederland (Arnhem) gebouwd, van cel tot systeem. De systemen worden voor de klant gebouwd, op maat gemaakt, zodat deze het meest efficiΓ«nte systeem krijgt. Hiervoor wordt de LTO cel gebruikt.

Logo van Zenon Energy

Omlab

Om de klimaatdoelen van 2030 te halen moeten we radicaal om! Verduurzaming van de vervuilende bouwindustrie maakt enorme impact. Met dat doel voor ogen maakt Omlab volledig cementvrij en milieuvriendelijk bouwmateriaal, gemaakt van reststromen uit afvalwater. Denk aan het kalk uit je drinkwater en het wc-paper dat je doorspoelt. Hoezo grondstoffenschaarste?! De opschaling ontwikkelt Omlab door met de industrie.

Omlab - TFOU
De wand van Omlab maakt deel uit van The Exploded View op de Floriade, en bestaat uit 24 geprinte circulaire bouwstenen.

Earn-E

                Met EARN-E zorgen we ervoor dat we weer controle krijgen over ons energieverbruik. De kern van onze innovatie is de energiemonitor voor de slimme meter. Die sluit iedereen eenvoudig aan op zijn slimme meter, plug & play! Door de energiemonitor aan te sluiten kunnen we de slimme meter realtime uitlezen, oftewel per seconde, oftewel live! Door simpelweg je lamp uit te zetten als je niet in de kamer bent, je lader uit het stopcontact te halen als je telefoon vol is, en je verwarming op de juiste stand te zetten zodat je s ’nacht geen gas verspilt kunnen we eenvoudig op ons energieverbruik besparen. Het is heel simpel, je moet het alleen zien, om er iets mee te kunnen doen. Dat inzicht bieden we huishoudens via de energiemonitor met de EARN-E app en Analyseportaal.

De energiemonitor van Earn-E

Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit laat op het inspiratieplein verschillende innovaties en initiatieven zien. Zo is de Radboud Academy en Radboud Research Facilities vertegenwoordigd, vinden er demonstraties plaats en kun je meedoen met het energietransitiespel.

Logo Radboud Universiteit

Connectr

Wil je meer informatie over Connectr? Je kunt je aanmelden voor een exclusief kijkje in Connectr Shared Office, Innovatielab en Demofield van 13.45 – 14.15. Van te voren aanmelden kan via info@connectr.nu maar hoeft niet, je kunt je ook aanmelden bij de Connectr stand op het Inspiratieplein.

Logo Connectr

Guillaume Pitron – meet & greet

Ook keynote spreker Guillaume Pitron is op het inspiratieplein aanwezig voor een meet & greet.

Guillaume Pitron
Guillaume Pitron, keynote speaker The Future of Us

Andere deelnemers van het inspiratieplein zijn: