Druk bezochte vijfde editie festival The Future of Us

19 apr 2024
Druk bezochte vijfde editie festival The Future of Us

Breaking down Barriers – samen muren doorbreken voor een duurzame toekomst

Op donderdag 28 september vond de vijfde editie van het informatieve festival The Future of Us plaats op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. Bezoekers uit binnen- en buitenland kwamen om zich te laten inspireren op het thema ‘Breaking down Barriers’, hoe doorbreken we muren om de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

Meer dan ooit is duurzaamheid een hot topic. In de aanloop naar de verkiezingen maken diverse politieke partijen hun standpunten kenbaar. Op Industriepark Kleefse Waard gingen de bezoekers vol enthousiasme aan de slag om barrières te doorbreken voor een duurzame toekomst. Om de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie te laten slagen, moeten muren doorbroken worden, die nu de transities belemmeren; muren tussen sectoren, tussen plan en uitwerking, tussen landsgrenzen, en ook wet- en regelgeving.

Met inhoudelijke sessies, boeiende keynotes en een inspiratieplein, werden de aanwezigen uitgedaagd om te reflecteren en met elkaar in gesprek te gaan over ‘Breaking down Barriers’.

Teun van de Keuken en Rico Bakker maken tongen los

Presentator en journalist Teun van de Keuken verteld over zijn bijdrage aan duurzaamheid. “Mensen zeiden altijd, je bent geen journalist, maar een activist. Ik denk dat we beiden moeten zijn, als we de wereld willen veranderen”.

Rico Bakker ontving veel respons vanuit het publiek. De spreker liet samen met het publiek zien dat het moeilijk is van bepaalde gewoontes af te komen. Juist die gewoontes belemmeren creativiteit. “Het kan heel goed zijn om een beetje naïef te zijn en domme vragen te stellen”, aldus Bakker. “Zo wordt je creativiteit geprikkeld en kom je tot nieuwe inzichten”.

Circulair maken: het kan!

Tijden de reis door de wereld van de circulaire maakindustrie ging voorzitter Raymond Reesink met gedeputeerde Helga Witjes en experts uit de sector in gesprek over de muren die zij doorbraken om circulair te produceren. Witjes: “Circulair ondernemen kan en laat geweldige resultaten zien”. Martinus Vossebeld, medeoprichter Pureps en Joost Borneman, medeoprichter van BambooLogic bewijzen dat. De grootste hobbel is volgens Harry van Bommel, lectoraat Circulaire Economie Hogeschool Saxion dat circulair maken vooral interdisciplinair aangepakt moet worden. Helga Witjes bevestigt: “Er zijn de nodige barrières te nemen. Die moeten we als ondernemers, onderwijs en overheid samen slechten.”

Arnhem; elektriciteit hoofdstad van Europa!

Arnhem heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid liet Nermina Kundic, wethouder Onderwijs en Jeugd, Duurzame Mobiliteit en Economie bij gemeente Arnhem, weten tijdens haar acte de présence. Zij gaf inzicht op haar plannen voor een duurzame groei in de stad en welke belemmeringen de stad moet overwinnen. Kundic: “De grootste uitdaging waar we tegen aan lopen is het tekort aan human capital, we hebben meer mensen nodig voor deze opgave”.

Dat onderbouwde ook de sessie ‘Bruggen slaan tussen onderwijs en onderneming’. Uit het onderzoeksrapport Talentgap waar Gloedcommunicatie bij betrokken was en de arbeidsmarktdata van Jobdigger blijkt dat het aantal functies gerelateerd aan de energietransitie verdubbeld is. De vacatures specifiek gerelateerd aan EV laadpalen zijn zelfs met 500% toegenomen. Om aan die vraag te kunnen voldoen moeten onderwijs en ondernemingen nog meer samen werken.

Winnaar Jan Terlouw Innovatieprijs

Tijdens het festival zijn ook de winnaars van de Jan Terlouw Innovatieprijs bekendgemaakt. De prestigieuze prijs is dit jaar toegekend aan Bondus voor hun innovatie ‘lab-on-a-chip.’ De overtuigende pitch van Bondus maakte indruk op de jury en leidde tot deze welverdiende erkenning.

Naast Bondus vielen ook Pauline van Dongen en Dirk Jan van Dalfsen in de prijzen. Pauline ontving van de jury de 2e prijs voor SUNTEX. SUNTEX weeft dunne film organische zonnecellen (OPV) tot een structureel technisch textiel voor architecturale toepassingen. Dirk Jan van Dalfsen completeert het podium. Hij ontving de 3e prijs voor hun innovatie Wolterra. Wolterra verwerkt schapenwol als kostenpost tot een waardevolle circulaire grondstof.

Kortom, we kijken terug op een prachtig en innovatief event!

Industriepark Kleefse Waard
Westervoortsedijk 73
Arnhem, Gelderland 6827 AV