Tessie Hartjes

Op weg naar schone mobiliteit voor iedereen

11 sep 2020 16.20 - 16.50
Op weg naar schone mobiliteit voor iedereen

Een nieuwe Nederlandse autofabrikant met de ambitie om schoon en betaalbaar vervoer wereldwijd mogelijk te maken.

Lightyear is ontstaan vanuit een studententeam aan de Technische Universiteit Eindhoven, dat 4-voudig wereldkampioen is op het gebied van solar racing. Het eerste model, de in de zomer van 2019 gepresenteerde Lightyear One, heeft 5 vierkante meter zonnecellen op het dak en de motorkap en haalt maximale energie uit elke zonnestraal. De auto, die ook kan laden bij (snel)laadstations en gewone stopcontacten, kan maar liefst 725 kilometer rijden op een relatief kleine batterij.

Het snelgroeiende bedrijf werd opgericht in 2016 en heeft inmiddels meer dan honderd werknemers. Het team bestaat uit een mix van jong talent en ervaring uit de auto-industrie,Β waaronder ex-werknemers van Tesla en Ferrari. De natuur vormde de grootste inspiratiebron bij het ontwerpen en ontwikkelen van de Lightyear One.

Lightyear heeft zichzelf als missie gesteld om voor het jaar 2035 één lichtjaar aan zonne-kilometers te hebben gereden. Hoe gaan ze dat halen? Hoe ver zijn ze? En waarom denk Lightyear dat zij kan overleven in het geweld van de auto-industrie?

Tessie Hartjes is directielid van Lightyear, medeoprichter vanΒ Team Blue Jay Eindhoven en columnist voor e52.nl.

Meer info: Twitter, LinkedIn

Credits pasfoto Tessie Hartjes: Studio Eyecatcher

Industriepark Kleefse Waard
Westervoortsedijk 73
Arnhem, Gelderland 6827 AV