Kijk terug: expertsessie CircE: Let’s change course now!

27 jun 2022 n.n.b.
Kijk terug: expertsessie CircE: Let’s change course now!

Kijk terug

De circulaire economie houdt niet op bij de grenzen. Ook in Londen, Milaan, Barcelona, Noord-Frankrijk, Sofia, SileziΓ« en Ljubljana wordt gewerkt aan een wereld zonder afval. De afgelopen jaren heeft de Provincie Gelderland in Interreg Europe met deze koploperregio’s samengewerkt aan een actieplan voor textielbiobased materialen en circulaire bouw.

Op dinsdag 23 maart presenteerde de Provincie Gelderland de resultaten van dit Europese plan en organiseerden wij een expertsessie met thematafels op deze drie thema’s.

Hoe kan de Provincie Gelderland de komende jaren het beste uitvoering geven aan dit CircE-actieplan en welke instrumenten zijn hiervoor nodig?

Tijdens de expertsessie konden deelnemers vragen stellen aan de tafelgasten. Een aantal vragen zijn niet aan bod gekomen.

Bekijk hier de onbeantwoorde vragen met antwoorden.

Bekijk de plenaire opening vanuit de Industrial Studios

Tafel Textiel

In Nederland gebruiken we veel textiel. De ecologische voetafdruk van textiel is groot en de arbeidsomstandigheden vaak slecht. Tafelheer Peter Koppert (Modint) en gesprekleider Franske van Duuren  (Kiemt) gingen in gesprek met Michiel Scheffer (Wageningen University & Research), Michiel Westerhoff (Circulus-Berkel) en Annemiek Koster (Enschede Textielstad).

Tafel Biobased-materialen

Bij het realiseren van de circulaire economie zijn bio-grondstoffen essentieel. Welke bio-grondstoffen zijn voor Gelderland het meest relevant en voor welke toepassingen zetten we ze in? RenΓ© Venendaal (Biomass Technology Group BTC) en gespreksleider Jeannette van Rijsoort (Provincie Gelderland) gingen in gesprek met Mark Geerts (Paperfoam) en Arie Hooijmeier (Kenniscentrum Papier en Karton en Bumaga).

Circulaire bouw


De bouw is een belangrijke sector in de Nederlandse economie. Gelderland gaat de komende jaren versneld woningen bouwen, waarvan een kwart volgens circulaire principes wordt ingevuld. Maar wat is hiervoor nodig en welke instrumenten kan de provincie hiervoor inzetten? Tafeldame Joke Bults (Pioneering) en gespreksleider Myriam van Zetten (Provincie Gelderland) spraken hierover met Arend van Beek (Lagemaat), Jauke Klein (Plegt-Vos) en  Patrick Schreven (ECO+BOUW en KennisCentrum Circulaire Bouw).

Bekijk de plenaire afsluiting

Industriepark Kleefse Waard
Westervoortsedijk 73
Arnhem, Gelderland 6827 AV